(x-a)2+(y-b)2=r2 & frisse blik

Is het jou wel eens opgevallen hoeveel vierkantjes er op de wereld voorkomen? Er zijn echter veel meer rondjes.

Alles wat organisch is bestaat immers uit ronde vormen. Overal kom je kringen tegen: in de natuur, op straat, op en in muren, vloeren en plafonds, in bakken en ramen, van metaal, steen, verf of hout en in allerlei maten en kleuren.

Eén ding hebben alle cirkels gemeen: het is de verzameling van punten die allemaal dezelfde afstand hebben tot het middelpunt. Maar hoe kon ik dat in een fotoserie vangen? Uniformiteit creëren in al die verschillende rondjes? Door ze in een vierkant te plaatsen. Hoe dan? Toch niet allemaal in het midden? Nee, door het middelpunt op één van de assen te plaatsen. Zo maakt het dus niet uit hoe groot of klein de cirkel is, of het rondje in z’n geheel of slechts gedeeltelijk op de foto staat. Altijd staat het middelpunt op exact dezelfde plaats.

Waarom rondjes? Volstrekte willekeur. Het hadden ook vierkantjes kunnen zijn. Het gaat om contemplatieve fotografie: puur, met open geest en in onbevangen staat. Levendige visuele waarneming met verrassende resultaten. Daar word je helemaal zen van. Probeer maar eens.

Die wiskundige formule in de titel? Da’s de cirkel. Heb ik je nu te zen gemaakt, dan kan je hier de-ontstressen. Of heet dat re-stressen?