Stoere mannen in overall

Nederland, 2020 – Kijk op straat ‘ns om je heen. Ze zijn overal: mannen in pakken. Geen business suits, maar van die stoere kerels met hamers en sikkels, guns of vuilniszakken.

Ze komen te paard of te voet, op een boot of bulldozer, met een enorme machine, boor of buis. In fel gekleurde pakken, fluorescerend, hier en daar gewatteerd, van slijtvaste stof, water- en vuilafstotend of waterproof, ademend en comfortabel, warm of juist luchtig. En soms heel mooi gestyled. Autoriteit uitstralend, afschrikwekkend, duidelijk en herkenbaar. Altijd functioneel. Kijk maar eens goed om je heen. Echt overal.

‘Functioneel’ is een documentaire fotografieproject uit 2020. Dagenlang zwierf ik likkebaardend door Nederlandse steden, op zoek naar agenten, bouwvakkers, wegwerkers, verkeersregelaars, schoonmakers, vuilnismannen om hen in hun werkomgeving te fotograferen. Veel mannen, af en toe een verdwaalde vrouw. Toen Covid-19 Nederland bereikte, kwam er een abrupt einde aan dit veelzijdige fotoproject en mijn vele stadsrondzwervingen.

Hieronder een selectie uit de serie.