Geef die camera een zwieper

Amersfoort, maart 2021 | Intentional camera movement (ICM) is het opzettelijk bewegen van je camera met een iets langere sluitertijd. Een kind kan de was doen? Integendeel! Mijn eerste foto’s mislukten. Waren wèl bewogen, maar niet mooi, niet spannend, niet mysterieus, verre van abstract ook. Rotzooi. Na een tijdje kreeg ik het gevoel te pakken, wist ik hoe ik die spannende strepen kon bereiken.

Het spannende van ICM is dat je iets nieuws creëert, dus niet iets vastlegt wat er al is. Da’s even wennen voor fotografen die over het algemeen voor scherpte kiezen. Het resultaat hangt van veel factoren af, zoals:

  • het contract tussen kleuren,
  • de afstand tussen de diverse voorwerpen/onderwerpen
  • de combinatie tussen licht en schaduw
  • de lengte van de sluitertijd
  • de toepassing van grijsfilters

ICM fascineert, voert me naar berkenbosjes, stille paden en idyllische meren. Mijn hoofd leeg, de tijd vergeten, een ideale lockdown-activiteit. Genieten, zowel tijdens het fotograferen als tijdens het bekijken van de resultaten. Binnenkort verandert het kleurenpalet van koud naar warm. Al die lentebloemen, fris groen gecombineerd met geel en roze. Ik kijk er naar uit. En de zomer, hoe mooi wordt de zomer?