De zielige kantoorplant

We deden op het werk een sessie over ‘anders werken’ en de employees journey. Hoe zie jij jouw toekomstige reis gedurende de dag, wat heb je daar voor nodig en hoe ziet die werkomgeving eruit? Er kwam veel opborrelen. Een locker voor personal stuff, arbotechnisch goed meubilair, een gezellig restaurant en de mogelijkheid geconcentreerd te werken en groen. Ja, een groene, duurzame werkomgeving. Prachtig! Dat willen we.

Vandaag is het heter dan ooit in Nederland. Ook op kantoor. Mijn werkkamer is gehuld in een oranje gloed van het zonnescherm. Airco? Nee, Arko : Alle Ramen Kunnen Open. En dat staan ze ook.

In de vensterbank en op de grond staan mijn luchtzuiverende, stressverminderende, productiviteit verhogende kantoorplanten. Kijk hoe ze daar echt de confrontatie aan staan te gaan met schadelijke stoffen en proberen voor een jungleachtige vibe te zorgen, maar op de een of andere manier overtuigen ze niet. De irrigatie hapert namelijk regelmatig. Zelfs bakken met van die hydrokorrels staan droog, met een defecte watermeter waar sowieso nooit iemand op let.

Sloten water klotste ik vandaag in de bakken om te redden wat er te redden valt. Als ik door de gangen loop valt me op dat ik bijna de enige ben met een groene werkplek. Toen een aantal jaren geleden de planten niet meer vervangen werden als ze stierven was het snel gedaan met het groen. De oerdegelijke, gedateerde secretaresse die elke vrijdag ‘planten water geven’ in haar agenda had staan is al een tijdje met pensioen. Overigens bewaterde zij alleen haar eigen gang. Sommige plantenbakken staan er nog wel hoor, gevuld met een hoopje stoffige aarde. Dus ik doe het nog best goed met ieder kwartaal een emergency treatment, in de zomer soms twee. Soms Earl Grey, soms Cappuccino.

Charles Osgood schreef ooit het zeer toepasselijk gedicht, samenvattend:

This is a little story about four people named
Everybody, Somebody, Anybody & Nobody.
There was an important job to be done and
Everybody was sure that Somebody would do it.
Anybody could have done it, but Nobody did it.
Somebody got angry about that because it was Everybody’s job.
Everybody thought that Anybody could do it,
but Nobody realized that Everybody wouldn’t do it.
It ended up that Everybody blamed Somebody
when Nobody did what Anybody could have done.

Misschien een groen geverfde wand voor het zo gewenste groene effect? Of een allround irrigatiesysteem? Een groene screensaver? Of Anybody becoming a Somebody? Een plantenman?

Ik kon het niet laten, zette ze op de foto.
Voorzien van een fotofiltertje zien ze er heel funky uit.
Ook een ideetje, ingelijst aan de wand, als duurzaam, groen kunstwerk.